Обков прозорци

Обков прозорци и балконски врати

Освен профил и стъклопакет, изборът на правилния обков е ключ към надежността в годините и безпроблемната експлоатация на вратите и прозорците. Често срещан проблем при дограмите е духането- недобро уплътняване на отваряемите части към фиксовете. Обковът е една от основните причини и трябва да бъде качествено регулиран още при монтажа на дограмата. Днешните обкови са напълно регулируеми (3D)- нагоре-надолу, наляво-надясно и навътре-навън, което при правилна настройка ще ви донесе качествено изолиране от външната среда.

Главните елементи на обкова при прозорци и балконски врати са мартина, пасивна мартина (общо сюрме), ножица, гръб, ъгъл, панти, насрещник, осигурителка и разбира се дръжка.

martina

Секюрити обков Maco Австрия за прозорци и балконски врати

Ние от фирма Линк предлагаме обков с различни степени на сигурност- базова, RC2 и RC3. За да се постигне определено ниво на взломоустойчивост, производителят Maco са направили сертифицирани изпитания и имат точно предписание всеки един елемент какъв трябва да бъде и точно къде се поставя на всеки един размер крило. Важно е подчертаем, че освен противовзломен обков, за да бъде целият прозорец секюрити, има изисквания и към профила и армировката, стъклопакета,  дръжката и самия монтаж.

Основни типове обков за отваряне на PVC и AL прозорци и балконски врати

Едноосово отваряне- това е обикновеното стандартно отваране по вертикална ос. Подходящо е за балконски врати и когато се стремите съм по-ниска цена. Заключващите елементи мартина с пъпки и насрещници се слагат стандартно само по вертикала при дръжката, с което обаче не се гарантира качествено уплътняване откъм пантите. За да избегнем този проблем дори при поръчка на едноосов механизъм при по-широки крила ние от Линк добавяме допълнителни елементи, които заключват и в хоризонталите и вертикала при гърба, за да избегнем проблеми с херметичността на дограмата.

Двуосово отваряне- често наричано „на ножица“, това е отваряне и по вертикална, и по хоризонтална ос. Голямо предимство на двуплоскостното отваряне е, че има много повече точки на заключване спрямо едноплоскостното, с което подобрява уплътняването и взломоустойчивостта на дограмата. Ние от Линк препоръчваме двуосов обков.

Падащо- най-често използвано при ниски прозорци в гаражи и бани под 50см височина, при които е невъзможно да се постави двуосов обков или не е необходимо друго освен проветрение. Пантите се монтират на долния хоризонтал, а дръжката е на горния хоризонтал на крилото.

Отваряне навън- основно поръчван за Англия, този обков позволява отварянето на прозорците навън с цел да не се отнема от пространството за жилището. Отбелязване, че освен обкова за отваряне навън, профилната система, която се използва, също е доста различна от стандартните, които познаваме в България. Фирма Линк произвежда прозорци отваряне навън както от ПВЦ, така и от алуминий.

Плъзгане с повдигане (HST/LIFT AND SLIDE)безспорно най-леко и плавно движещият се плъзгащ механизъм независимо от тежестта и големината на крилото. Линк произвежда системи плъзгане с повдигане с алуминиевите термо профилни системи на Alumil и Reynaers с обков на GU и др.

Плъзгане с придърпване (т.нар механизъм Фолксваген)- основното предимство е, че се използват същите профили като на отваряемите на панти позиции и че уплътняването е напълно херметично точно като на прозорец/балконска врата на панти с двуосов обков. Ние от Линк предлагаме Фолксваген обков на Мако Австрия, като горещо препоръчваме да изберете варианта пълен автомат. Пълният автомат помага максимално на ползвателя при изскачане и прибиране на крилото, не се налага да се прилага извънредно усилие при експлоатация. Другите два варианта са полуавтоматично плъзгане с придърване „Фолксваген“ и базов такъв. При базовия съответно има най-голяма необходимост от усилие от ползвателя при отваряне и затваряне. Трябва да отбележим, че самият обков е доста скъп, но предвид, че се използва същия набор от профили като при отваряеми на панти врати и прозорци, общата цена на готовия продукт е сравнително приемлива.

Паралелно обикновено плъзгане- това е стандартно плъзгане с ролки при долния хоризонтал и мартина по вертикала при дръжката за заключване. Предимството пред другите плъзгания е добрата цена. При разлините системи- дали ПВЦ, алуминий студен или термо алуминий обковите за паралелно плъзгане са различни, както са различни и уплътненията при профилите, така че имате избор от напълно бюджетно решение за затваряне на тераси веранди без високи изисквания за въздухоплътност до много добре уплътнени алуминиеви термо системи плъзгане- например S350 на Alumil.

Микровентилация системно решение с обков Мако

При завъртане на дръжката на 45° крилото на прозореца се накланя около 10-13 мм и така се позволява притока на свеж въздух в помещението. Предлагаме и други модели микровентилация, които не са от обкова, а съвсем отделни продукти като решетки за вграждане в профила, решетки в клетката при стъклопакетa на белгийския производител Renson.

Модели прозоречни дръжки

Hoppe Flensburg

Hoppe Hamburg

Hoppe Toulon

Цветова гама на дръжките Hoppe: бели, титан (F9), черни, тъмнокафеви, сребристи (F1) и бронзе (F4) (златисто)

Гореизброените модели Hoppe дръжки могат да се изберат с една от следните 2 технологии- Secustik® стандартно работим с тях, или SecuForte®. Налични са и във вариант с ключ.

Hoppe модели със Secustik® технология

Имат антивзломно блокиращо устройство, което затруднява злонамереното отваряне на прозореца отвън. То работи чрез свързващ елемент, действащ като вид механичен диод. Това позволява нормално използване на дръжката на прозореца отвътре, но блокира дръжката, ако някой се опита да я завърти отвън посредством обкова.

С всеки поръчан от Линк прозорец с обков Maco, вие получавате дръжки модел Flensburg с технология Secustik®

secustik-technologia-drajki-za-prozorci

Hoppe модели със SecuForte® технология

За да се отвори крилото дръжката първо се натиска към остта и и след това се върти. Дръжката се заключва както при затворено, така и при позиция на ножица (на падащо). Може да сте спокойни дори когато оставите прозорците си на проветряване. SecuForte е противовломна технология, която прави изключително трудно отварянето на крилото отвън от крадци.

Друго приложение на SecuForte е за безопасност от нежелано отваряне на прозорците и вратите отвътре от деца. Много от клиентите ни предпочитат именно този модел, когато търсят едновременно обезопасяване за децата си и същевременно не искат дръжка с ключ или бутон заради по-тежката им визия

Unbenannt-1.indd

Maco прозоречни дръжки

Алуминиева и ПВЦ дограма

Alumil прозоречни дръжки

Шнапери и шнаперна дръжка

Шнаперите са допълнителни елементи, които се монтират на отваряемо така че да може да се притваря крилото от външната страна, когато излизате на балкон, тераса, веранда. Предлагаме системни шнапери на Маcо, които се поставят директно в отвор на Maco мартината и не се налага допълнително дупчене на касата, тъй като шнаперът закопчава в насрещник от обкова. Предлагаме и отделни шнапери на Siegenia и GU с варианти на модели и цветове на шнаперни дръжки.

drajka-shnaperna-ohluv
shnaper
shnaper-maco