Стъклопакети

СТЪКЛОПАКЕТИ

 

Особено внимание, което трябва да обърнете, при избора на вашите врати и прозорци е стъклопакетът. Той заема около 80% от площта на дограмата и правилният избор на стъклопакет е от голямо значение за редица показатели на вашите дограми- част от които:

  • топлоизолация
  • шумоизолация
  • слънцезащита и UV защита
  • взломоустойчивост
  • дизайн и акцент на фасадата

Какво представлява стъклопакетът

Накратко стъклопакетът представлява херметически затворен продукт от две или три отделни стъкла. Стъклата се разделят чрез дистанционер, така се образува камерата между двете стъкла, съответно при троен стъклопакет се формират две камери. В сърцевината на дистанционера се изсипва сушител (силикагел, абсорбент), който поглъща евентуално влезнала влага в камерата на стъклопакета. Около дистанционера се полага бутил, който гарантира херметичността на стъклопакета и едновременно спомага за слепването на дистанционер към стъкло по време на производството. Накрая се полага заливката на стъклопакета, която е външната бариера срещу навлизане на влага в камерите на стъклопакета- използва се силикон, полисулфид или полиуретан и тн.

Видове стъкла и основни покрития

Флоатно стъкло:

Това са обикновените прозрачни стъкла. Като дебелини стандартно се поддържат и предлагат на пазара ни 4мм, 5мм, 6мм, 8мм и 10мм дебели флоатни стъкла. Те нямат нанесени покрития и се използват като единични стъкла, където топлоизолацията не е от ключово значение и като част от двойни и тройни стъклопакети.

Нискоемисийно стъкло:

Често наричани „Ка-стъкло“ нискоемисийните стъкла притежават способността да задържат топлината вътре в помещенето, за да се минимизират топлинните загуби отвътре навън. Нискоемисийното стъкло се поставя от вътрешната страна на помещението. При избор на двоен стъклопакет с нискоемисийно стъкло вътре, ще получите висока светлопропускливост на стъклопакета и ще спечелите топлина от слънцегреенето. Ка-стъклото е подходящо за северни фасади и в определени случай би могло да е добро решение за източно изложение.

Имайте предвид обаче и т.нар. „парников ефект“, който е добре дошъл през зимата, но през лятото може да е неприятно явление за живущите. Предвид високата пропускливост на слънчево лъчение при стъклопакет фл+Ка, навлязлото слънчево лъчение затопля всичко в помещението и след това в обратна посока дълговълновото лъчение от отдаването от вече нагрятите под, стени и мебели при срещата им със стъклопакета, лъчението бива върнато обратно в помещението при срещата със сребърното покритие на Ка стъклото. Добро решение за предотвратяване на прегряване на помещенията са както продукти за слънцезащита, така и използване на 4-сезонно стъкло.

Мултифункционално (4-сезонно) стъкло:

Основното предимство на мултифункционалното стъкло в стъклопакета е, че едновременно спира около 60% от слънчевите лъчи, като ги отразява навън, благодарение на специалното си магнетронно нанесено сребристо покритие, и в същото време това покритие е причината 4-сезонното стъкло да не позволява на топлината от помещението да излиза през стъклопакета.

4-сезонното (високоенергийно стъкло) се поставя като първо стъкло в стъклопакета и задължително покритието му, тъй като е меко, се поставя към камерата в стъклопакета.

Силно препоръчваме да изберете мултифункционално стъкло за прозорци за южни, западни и източни фасади при двоен стъклопакет. Тъй като за троен стъклопакет най-добрата комбинация от стъкла е мултифункционално+флоат+нискоемисийно, препоръчваме 4-сезонното в троен стъклопакет и за северни фасади.

Още едно от предимствата при избор на външно високоенергийно стъкло е високата му огледалност, погледнато отвън. По този начин през деня може да сте спокойни, че съседите няма да виждат директно в жилището ви.

За клиенти, които държат на функциите на 4-сезонното стъкло, но едновременно с това желаят и максимална светлопропускливост, предлагаме и 4-сезонно стъкло с две сребърни покрития Planistarsun на Saint Gobain. Разликата е 9% по-слаб огледален ефект и 9% повече светлопропускливост.

Матирани и орнаментни стъкла, огледала

Когато искате едновременно да получите светлина и да не се вижда директно в помещението- тогава идват като решение матираните и орнаментните стъкла. Те могат да бъдат монтирани като както единично стъкло, така и в стъклопакет. Също така химически матираните стъкла могат да бъдат ламинирани (триплекс) и/или закалени, с което се постига безопасност и/или сигурност.

Ето и част от орнаментните стъкла, които бихме могли да предложим: делта2, делта2 бронзе, маслинова клонка, бамбук, флейта, скрийн, кризет, каре, конфета и други.

При огледалата- най-вече използвани при алуминиеви врати за бани и интериорни, както и залепени директно към стената- можем да предложим стандартното огледало, както и кафява (бронзе огледало). Може да изберете и дали да има кантиране на периметъра или да направим фаска като рамка.

Stuklo
kase-staklo

Избор на дистанционер и газ аргон

Стандартният масово използван дистанционер, който всеки познава добре, е алуминиевият. С цел по-добра връзка профил-стъклопакет и респективно постигане на по-нисък коефицент на топлопреминаване ви препоръчваме да изберете т.нар. „топъл ръб“ (от англ. „warm edge”)- топъл дистанционер. Той е изграден от специална пластмаса (полипропилен или др) и подсилен с неръждаема стомана. Избирайки топъл дистанционер топлинните загуби по периметъра на стъклопакета значително намаляват и вероятността от появата на конденз се свежда до нула. Общият коефицент на топлопреминаване на готовия прозорец също е 10% по-добър в сравнение със същия с алуминиев дистанционер в стъклопакета.

Величината, която определя качествата на дистанционера, е Psi стойността. За алуминиев дистанционер тя е около 0,11 W/mK, а при топлите дистанционери в зависимост от модел и марка, Psi варира от 0,02 до 0,06 W/mK. Сред най-често използваните марки топли дистанционери, които използваме, са на немската фирма Thermix® Warm Edge spacers и на швейцарския произовдител Swisspacer.

Не без значение е и различната визия, която топлият дистанционер придава. В общия случай цветът му е черен и при дограми с по-тъмен профил се получава много красиво сливане на профил и дистанционер.

Покрай избора на алуминиев или ПВЦ дистанционер на стъклопакета, добре е да отделите и внимание и на газа, с който е запълнена камарата/-те на стъклопакета. Стандартният вариант е с атмосферен въздух. Алтернативата е пълнене на 90% в камерите с газ аргон. Аргонът е инертен газ, по-лек е от въздуха и създава допълнителна бариера вън-вътре, което подобрява коефицента на топлопреминаване Ug на стъклопакета с около 0,2 W/m2K.

Distancioner

Основни показатели на стъклопакета

Ug- Коефициент на топлопреминаване– безспортно най-важната стойност за стъклопакет. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-малко енергийни загуби имаме през стъклопакета, респективно по-малко разходи на ел.енергия. Буквално този коефицент показва количеството топлина, което преминава за единица време през 1 кв.м. остъклена повърхност при температурна разлика от 1К между помещението и външната околна среда. Величината, с която се измерва, е W/m²K.

За да добиете по-реална представа, ето следното сравнение:
– единично флоат стъкло Ug=5.8 W/m²K

– двоен стъклопакет с две обикновени флоат стъкла Ug=2.6-2.7 W/m²K

– двоен стъклопакет със стъкло с покритие Ug= между 1.0 и 1.4 W/m²K

– троен стъклопакет с две стъкла с покритие Ug= между 0.6 и 0.8 W/m²K

g Соларен фактор- това е сборът на директно преминалата слънчева енергия+абсорбираната енергия от стъклото, която се излъчва навътре към вътрешното пространство.

За да стане по-ясно- ако не желаете помещението ви да прегрява при слънцегреене, трябва соларният фактор g да е максимално нисък. Ниското g предполага по-ниски разходи за климатизация през топлите месеци и повече комфорт в дома. Добър пример за стъкло с нисък соларен фактор е 4-сезонното мултифункционално стъкло.

TL- Светлопропускливост- този показател определя в проценти какво количество светлина преминава през стъклопакета. Колкото е по-нисък процентът, толкова по-тъмно е в помещението. По-огледалните външни стъкла, пропускат по-малко светлина.

UV защита- показва премаването на ултравиолетови лъчи. Колкото по-нисък е процентът, толкова по-малко UV лъчи преминават през стъклопакета. За висока UV защита изберете стъклопакет с 4-сезонно мултифункционално стъкло. Ламинираните стъкла (триплекс) спират до 99% от UV лъчите. Особено внимание на тази характеристика на стъклото трябва да се отдели при помещение с ценна мебелировка, бои, обзавеждане, за да се предотврати избеляването им.

Rw- Шумоизолация на стъклопакет- тя се определя в децибели и показва нивото на звукоизолация на стъклопакета. Колкото е по-висока стойността, толкова повече е обезшумяването.

Основните моменти, които водят до подобряването на шумоизолацията на даден стъклопакет са:

 1. използване на стъкла с различни дебелини
 2. използване на ламинирано стъкло (триплекс) и за още по-добър резултат ламинирано стъкло със специално шуморедуциращо фолио
 3. използване на по-широк дистанционер в камерата на стъклопакета (повече разстояние между стъклата в стъклопакета)

За да придобиете представа, ето шумоизолацията на няколко примерни двойни стъклопакети:

– двоен стъклопакет 4mm+4mm=24mm: 30 dB (-1;-4)

– двоен стъклопакет 4mm+4mm=32mm дебел: 32 dB (-1;-4)

– двоен стъклопакет 6mm+4mm=24mm и 32mm дебел: 36 dB (-1;-5)

– двоен стъклопакет 4mm+ламинирано 44.2 с обезшумяващо фолио=24/32mm: 39/40 dB (-2;-6)

Свържете се с нас, за да изчислим конкретно ваше запитване с нашите калкулатори за шумоизолация.

Стъклопакети с шумоизолация 30 dB намаляват звука с около 88%, а 40 dB до 94%

Ламинирани и закалени стъкла

Ламиниранито стъкло е вид стъкло, направено след залепване на 2 или повече стъкла едно към друго посредством фолио. Ламинирането става в специални машини, които работят под вакуум и успяват да изведат всички балончета при фолиото между стъклата. Ламиниращите фолиа биват два вида- поливинил бутирал (PVB) или етилен винил ацетат (EVA).

Ламинираното стъкло е безопасно. При евентуално счупване не се разпада, тъй като счупените парчета стъкло остават слепени към фолиото. При две или повече фолиа ламинираното стъкло е и взломоустойчиво. Примери за триплекс са 33.1, 33.2, 44.1, 44.2, 55.2, 66.2, 88.2, 88.4, 1010.4 и тн. 55.2 например означава, че имаме две стъкла по 5мм, слепени с два пласта фолио. Ламинираните стъкла намират широко приложение в остъкляване на парапет, в стъклопакети за покриви и в стъклопакети, където се изисква безопасност при счупване или взломоустойчивост.

Закаленото стъкло е друг тип безопасно стъкло.  За да се закали едно стъкло се използват пещи за нагряване до около 620 градуса и впоследствие рязко охлаждане на струи студен въздух. Променяйки структурата си, закаленото стъкло става до 5 пъти по-здраво от обикновеното стъкло. Има определени модели нискоемисийни и високоенергийни стъкла, които могат да се закаляват (като са с твърди покрития). При счупване закаленото стъкло става „на сол“ без остри парчета, което е гаранция за безопасност.

Хелими (Шпроси)

По желание на клеинта можем да изработим стъклопакети с хелими (шпроси) вътре в камерата на стъклопакетите. Най-масово използваните шпроси са 18мм широките и 26мм широките. Те могат да бъдат цветове по RAL, както и дървесна имитация. Хелимите придават уют, акцент и индивидуален облик на вашите врати и прозорци.

Примери на прозорци и врати, на които сме добавили шпроси в стъклопакета: